logo-tuiasi

Universitatea Tehnică
"Gheorghe Asachi" din Iaşi

Română English

De ce Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”?

 

 

Andreea Movila 3.jpgANDREEA MOVILĂ

 

Am venit la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași în primul rând pentru că doream să studiez arhitectura și, apoi, pentru am dorit să fiu și mai aproape de casă. Am luat în considerare inițial și posibilitatea de a pleca în București, dar anii de facultate mi-au arătat că sunt foarte multe avantaje în a fi într-o facultate mai mică - pentru un profil care nu are decât patru facultăți în toată țara, așa cum este Arhitectura. Am participat în timpul facultății la foarte multe concursuri, au existat oportunități de deplasare mult mai generoase, iar colaborarea cu profesorii este mult mai personală și accesibilă. Acest lucru contează cu atât mai mult în Arhitectură unde sistemul este diferit - avem proiectare două zile pe săptămână și fiecare student are atribuit un profesor cu care lucrează personal pe proiecte. Aceștia se schimbă în fiecare semestru astfel că, la sfârșitul facultății ajungem să intram in contact cu toți profesorii - cu viziuni mereu diferite și multe lucruri de învățat de la fiecare.

 

 

În ultimii ani, am observat că Facultatea de Arhitectură și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași se deschid foarte mult spre tineri, care sunt implicați real în deciziile universității. Am făcut parte din echipa care a proiectat totemurile din Campusul „Tudor Vladimirescu”, iar acest lucru a fost incredibil - am avut posibilitatea să contribuim, ca studenți, la imaginea universității. Simt că se produce o schimbare, devenim parte a unei universități dinamice, la conturarea căreia vocea fiecăruia este ascultată.

 

 

 

De ce Facultatea de Automatică și Calculatoare?

 

Marius Tuluceanu-02.jpegMARIUS COSMIN TULUCEANU

 

Studiul la Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași îți oferă o satisfacție în plus. Aici înveți totul mult mai tehnic, pornești de la chestiuni de bază și intri în amănunt; afli și cum gândește un calculator, dar și ce reprezintă fiecare componentă a lui.

 

Doar dacă nu vrei nu vei reuși și nu vei învăța lucruri noi, lucruri care să te ajute să te dezvolți. Profesorii de la Automatică și Calculatoare sînt oameni care te ajută de fiecare dată, care te îndrumă, singura condiție este să fii ambițios și să dai dovadă de determinare. Iar viața din campus este cea mai frumoasă; aș sfătui viitorii studenți să nu aleagă să stea cu chirie, pentru că nu vor afla ce înseamnă studenția.

 

În Tudor, când vrei să înveți ai cu cine. La fel și atunci când vrei să te distrezi. Nu ai doar câțiva colegi de apartament, ci ai alături de tine un cămin întreg, un campus întreg.

 

 

 

De ce Facultatea de Construcții și Instalații?

 

Tudor Horga-3.jpg

TUDOR HORGA

 

Am ales Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași pentru că este o universitate importantă din țară, iar Facultatea de Construcții pentru că are un program în limba engleză pe Inginerie Civilă, un program care mai există doar la București, iar noi, la Iași, din câte știu, suntem primii din țară la concursurile la care participăm. Spre deosebire de alte centre universitare noi suntem mai dinamici, mai deschiși. La TUIASI profesorii sunt transparenți, imaginea universității la nivel național și internațional este mereu în creștere, sunt condiții bune în cămine, locuri destule, și există și posibilitatea de a lua bursă cu media de la 7.50 în sus.

 

Studenția la TUIASI este una frumoasă, plină de activități, mai ales prin intermediul Asociației Studenților și Absolvenților Facultății de Construcții și Instalații. Studenții se apropie unii de ceilalți, indiferent de generații, și se elimină astfel sentimentul de superioritate care mai poate apărea. Iar la Facultatea de Construcții nu trebuie nimeni să se teamă să vină, fiindcă sectorul imobiliar este mereu în creștere. Întotdeauna va fi nevoie de oameni care construiesc blocuri, spitale, drumuri. Întotdeauna va fi nevoie de ingineri constructori buni, așa cum sunt formați la Iași.

 

 

 

De ce Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial?

 

alexandru ionut irimia.jpgALEXANDRU IONUȚ IRIMIA

 

Am ales Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași pentru că am văzut aici o oportunitate de a mă dezvolta personal și pentru că am considerat că voi dobândi foarte multe cunoștințe care mă vor ajuta pe parcursul vieții. Așa a și fost, deja, până la terminarea studiilor, toate cunoștințele dobândite m-au ajutat să îmi găsesc un job în domeniu. Mai mult, am căpătat un spirit de leadership și am învățat ce înseamnă munca în echipă și voluntariatul la Asociația Studenților și Absolvenților TCM din Iași.

 

Acum lucrez deja ca inginer de producție, după ce am studiat la specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini. Puteam să mă îndrept și către alte universități, dar am ales TUIASI pentru că este o universitate de prestigiu, cu o lungă istorie în spate - am fost pasionat de latura aceasta a inovării, să creez, să găsesc soluții noi și metode a le prelucra. Iar la facultate am învățat lucruri care mi-au dezvoltat spiritul creativ și m-au ajutat să gândesc în această zonă, a creației. Toată studenția a fost o perioadă de ascensiune și profesională, și personală, în care mi-am găsit prieteni noi și în care mi-am dat seama că viața din campus este una care nu te lasă niciodată să te plictisești. Recomand tuturor să stea în Campusul „Tudor Vladimirescu” pe perioada facultății, fiindcă adevărata studenție se trăiește între studenții, nu pe lângă ei. 

 

 

 

De ce Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei?

 

 

alexandru vicovan 2.jpgALEXANDRU VICOVAN

 

Din timpul liceului am fost pasionat de tehnologie, mi-a plăcut să fiu la curent cu cele mai noi tendințe în materie de gadgeturi. Astfel că am ales Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, în speranţa că voi învăţa tot ce ţine de device-urile pe care le folosim în ultimii ani. Şi aşa a fost, am învăţat foarte multe şi am avut şansa să fac multe aplicații practice, de la crearea unui ceas electronic până la acţionarea unui motor. Sunt lucruri pe care nu mă gândeam că voi reuşi să le fac sau chiar că există persoane care le realizează zi de zi și nu este vorba de un proces automatizat.

 

Recomand elevilor să vină la TUIASI, pentru că Iaşul este un oraş în dezvoltare şi acum este momentul să contribuim la viitorul nostru, la viitorul științei. Le recomand mai ales această facultate, unde sunt multe oportunităţi pentru a deveni un inginer de succes. Va fi mereu o meserie căutată, pentru că totul se automatizează şi totul se învârte în jurul tehnologiei. De asemenea, recomand viitorilor studenţi să nu lucreze în timpul facultăţii, pentru că nu ne vom mai întâlni niciodată cu acești ani, care sunt meniți pentru a investi în lucrurile care ne dezvoltă pe noi ca oameni. Mă întristează gândul că mai am un singur an până termin facultatea fiindcă m-am ataşat de foarte mulţi oameni şi am reuşit să mă dezvolt.

 

 

 

De ce Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului?

 

Oana Robu 2.jpg

OANA ROBU

 

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a reușit să combine spiritul meu creativ cu simțul tehnic, reușind astfel să-mi pun creativitatea în mișcare ca să dau soluții mai rapide în acest domeniu. Am ales Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului pentru că sunt o persoană energică și m-am gândit că cel mai bine pentru mine ar fi o facultate care să îmbine munca de birou cu cea de teren. Nu m-aș fi văzut niciodată stând într-un birou de dimineața până seara. Deși la început credeam că la cadastru este vorba doar de intabulări de teren și atât, am aflat că, de fapt, această facultate îți oferă șansa să lucrezi și în agenții spațiale, printre multe alte domenii, de la construcții de baraje sau poduri, până la realizarea de modele 3D în arhitectură. Sunt multe domenii conexe pe care nu le știam, dar acum, la terminarea facultății, îmi dau seama că am de unde alege ca să mă pot dezvolta.

 

Această facultate mi-a permis să îmi îndeplinesc orice vis pe care mi l-am propus, am reușit să adun mulți oameni cu care am făcut lucruri minunate pentru TUIASI şi pentru facultate. Am participat la foarte multe proiecte legate de politică și mereu lumea se mira, crezând că un inginer se pricepe doar la lucruri tehnice. Cred eu că le-am demonstrat că a fi inginer e un atu și poți vedea mult mai repede soluția problemelor. Mă bucur că am urmat această universitate în Iași, pentru că simt nevoia să aduc ceva benefic acestui oraș. Aici poți fi foarte creativ, orașul are nevoie de oameni cu deschidere, de oameni implicați.

 

Iar cum „Studenții de azi sunt viitorul societății de mâine” vă invit să urmați cursurile secțiilor Facultății de HGIM pentru a ne proiecta, construi și proteja viiitorul și, de ce nu, să ne cunoaștem și să ne împrietenim!

 

 

 

De ce Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului?

 

Mihaita Olar 2.jpg

MIHĂIȚĂ OLAR

 

Am venit la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași pentru a studia chimia, deoarece mi se pare o știință foarte interesantă, care se ocupă de studiul oricărei interacțiuni între substanțe, dintre oameni. Chimia se poate rezuma și la reacțiile neuronale care se desfășoară acum, în creierele noastre, în timp ce vorbim. Pot să spun că mă interesa fiecare știința naturală în mod aparte și știam că aici, la Facultatea de Ingineria Chimică și Protecția Mediului, era combinată și partea teoretică, cea „de poveste” a chimiei, cu partea practică a ingineriei, dar și cu puțină fizică și matematică. Așa, cum i se cuvine mamei tuturor științelor.

 

Tinerii ar trebui să vină aici pentru a învăța o meserie și pentru a-și dezvolta modul de gândire în unul foarte logic, care poate rezolva orice problemă prin metode matematice și dinainte stabilite. Ăsta e cel mai de preț lucru. Să vină aici pentru a dobândi o atitudine și o gândire de inginer – o persoană care poate să rezolve foarte multe probleme cu ceea ce are, nu ceea ce așteaptă să primească.

 

Dacă un student alege să vină la Iași, trebuie să stea în campus, chiar dacă nu este cel mai confortabil loc de stat – este unul foarte bun, să nu fiu înțeles greșit – dar pentru a naște performanță trebuie să nu fii în cel mai mare confort. Campusul fix asta propune: un amalgam de tineri, toți din zone foarte diferite, un pic rătăciți în primul an, dar care sunt pregătiți să se afirme și să se acomodeze. Campusul promite să fie locul de formare de după cursuri - și pentru niște petreceri, obligatoriu.

 

Facultatea te pregătește cu o gândire critică și setată pe rezolvarea problemelor. O gândire care se poate aplica foarte ușor în industria chimică, deoarece foarte multe produse pe care le vedem zi de zi au în spatele lor chimie - alimentația, cosmeticele, antibioticele. Chiar și telefoanele inteligente au un ecran cu display LCD cu cristale lichide care au fost dezvoltate tot de chimiști; profesorii mei astea au studiat acum 30 de ani la doctoratele lor.

 

 

 

De ce Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată?

           

Adi Catalin Popa 2.jpg

ADI CĂTĂLIN POPA

 

M-au convins mai multe lucruri să vin la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată. Am căutat pe Internet, am ascultat păreri și de la alți prieteni care erau studenți și am găsit peste tot că Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași este una foarte bună și că studiul aici te ajută să îți găsești cu ușurință un loc de muncă. Apoi am văzut că există condiții bune în Campusul „Tudor Vladimirescu” și că facultatea are profesori foarte buni și serioși, dar este aproape și de campus. Din toamnă mă gândesc să mă angajez – doar dacă nu vrei nu găsești, sunt încrezător că nu voi avea probleme. Primii ani de facultate au fost cei mai grei, însă am reușit să aleg o specializare și mi-a fost mai ușor să învăț. Am mers pe Inginerie energetică – aici am învățat despre înalta tensiune și funcția energiei electrice.

 

M-a ajutat mult și faptul că am fost mereu înconjurat de prieteni în campus. De cele mai multe ori a fost liniște, dar mereu ai ce să faci, unde să mergi, chiar și când rămâi fără mâncare primită de acasă poți apela la colegi. Orice ar fi, nu te plictisești niciodată. Sunt și membru în Liga Studenților Electrotehniști și asta m-a ajutat mult – am făcut proiecte împreună, am reușit să mă dezvolt la nivel personal. Acum comunic mai bine și interacționez mai ușor cu alte persoane, chiar dacă la început eram mai retras și timid. Dacă te gândești bine, când termini facultatea poți să te angajezi la orice firmă, cam toate au nevoie de ingineri, este o meserie care nu o să moară niciodată fiindcă viața omului depinde de electricitate.

 

 

 

De ce Facultatea de Mecanică?

 

Andrei Ratoi 2.jpgANDREI RĂȚOI 

 

Pe cei care își doresc sau visează să construiască mașini îi sfătuiesc să vină la Facultatea de Mecanică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Am rămas surprins că acum, la finalul anului al IV-lea, sunt capabil să concep mare parte din sistemele mecanice dintr-un autovehicul, lucruri care în gimnaziu mi se păreau abstracte, imposibile. Acum totul pare clar, nimic nu pare dificil de abordat.

 

Încă de mic am fost pasionat de domeniul tehnic. Și acum mai am desenele și schițele pe care le făceam la zece ani, prin care încercam să-mi optimizez singur jucăriile. Le desfăceam și încercam să aflu cum funcționează, vedeam ce pot să iau de la una ca să pun la alta, să le îmbunătățesc. Primul contact cu Facultatea de Mecanică l-am avut în clasa a XII-a, când am participat la concursul Aro Revolution, unde am trimis și eu câteva planșe cu modele de mașini, iar Universitatea Tehnică a fost o continuare firească, pentru că și părinții mei sunt ingineri mecanici.

 

În clasa a IX-a mă gândeam să dau la Medicină, însă mi-am dat seama că am o pasiune pentru latura tehnică și ar fi păcat să nu o materializez prin studiu. Îmi spun și astăzi că am făcut o alegere foarte bună, iar dacă aș da timpul înapoi, tot asta aș face. Cei care sunt pasionați de domeniul auto chiar au ce învăța aici și vor fi surprinși de spiritul și de energia facultății, care este implicată mereu în activități și proiecte. Nu va fi doar de studiat și de învățat, ci vor fi și foarte multe lucruri practice.

 

Participând la mai multe concursuri am fost cazat și în alte campusuri ale universităților, iar cei de acolo păreau mai izolați. La noi campusul este un mic oraș, în permanență găsești pe cineva pe stradă sau pe cineva plin de viață cu care să vorbești.

 

 

De ce Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor?

 

Doru Bunduc.jpgDORU BUNDUC

 

Am finalizat săptămâna trecută al doilea an de master de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, iar din toamnă mă voi înscrie și la un doctorat pentru că mi-au plăcut foarte mult acești ani. Materialele sunt baza la orice, totul pleacă de la ele, iar dacă reușești să optimizezi un material, atunci automat ceea ce urmează după poate fi îmbunătățit. E ca și cum ai elimina cauza unei probleme încă de la început.

 

Recomand viitorilor studenți să aleagă Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și să trăiască viața din campus, pentru că este una dintre cele mai frumoase păriți ale studenției. Orice student ar trebui să stea în cămin, pentru că aici viața este diferită, este o experiență constructivă, pozitivă. De asemenea, să nu se dea nicio clipă bătuți, să fie puternici, pe poziție. Începutul este greu în orice domeniu, nu doar la școală, însă chiar dacă partea de acomodare este cea mai grea, merită. Pentru mine, începutul a fost fără probleme, mă simțeam ca și cum aș fi fost la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor dintotdeauna.

 

 

 

De ce Facultatea de Textile-Pielărie și Management Industrial?

 

 

Alice Matasel 2.jpg

ALICE MĂTĂȘEL

 

Facultatea de Textile - Pielărie şi Management Industrial de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași dezvoltă generaţii de studenţi care realizează produse de la partea de creaţie până la realizarea tehnică. Aici, noi învăţăm toţi paşii până la crearea produsului final, de la proiectarea tiparelor, la printarea lor la plotter şi coaserea lor. Este o facultate care, pe lângă dezvoltarea în domeniul textilelor, confecţiilor, pielăriei, te ajută şi în domeniul afacerilor, fiind o secţiune de Inginerie şi Management, unde faci întreprinderi simulate, studenţii au ocazia să îşi dezvolte firme, se fac şi târguri cu alte universităţi.

 

Sunt pasionată încă de la vârsta de 12 ani de voluntariat, iar aici am avut ocazia să îmi dezvolt abilităţi de leadership si management. În anul al II-lea am ajuns preşedinte al Asociaţiei Studenţilor şi Tinerilor Ingineri Politehnişti (ASTIP) şi reprezentant al studenţilor în Senatul TUIASI. Cred că toţi studenţii ar trebui să fie implicaţi în acţiuni de voluntariat, pentru că atunci când ieşi în societate nu este îndeajuns să cunoşti doar anumite lucruri, ci este bine să ştii să le aplici, să interacţionezi cu un grup de persoane.

 

Recomand elevilor să aleagă TUIASI dacă vor îşi dezvolte abilităţile profesionale şi sociale, însă mai ales pentru că, după terminarea studiilor, ai un loc de muncă asigurat. La noi, 98% dintre studenţii care termină sunt deja angajaţi încă din anul al IV-lea, pentru că inginerii din acest domeniu sunt foarte căutaţi de firme, motivul fiind că au nevoie de ingineri din România care să facă treabă cât mai bună. Mereu am făcut diferenţa între latura umanistă şi cea tehnică, iar pe mine, Facultatea de Textile Pielărie şi Management Industrial m-a ajutat să gândesc mai mult şi să am o viziune cât mai diversificată asupra lucrurilor.

 

Newsletter

Informează-te in permanență si află toate informațiile de actualitate despre Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi. Abonează-te la newsletter!